استاندارد ادواری و خدمات پشتیبانی
استعلام استاندارد ادواری آسانسور
پس از اتمام نصب آسانسور، برای دریافت مجوز پایان کار و کسب اجازهی راه اندازی آن، قانون کارفرمایان یا مالکان ساختمان را ملزم به اخذ تاییدیه ی آسانسور کرده است. این تاییدیه به صورت استاندارد اولیه، پس از بازرسی و رفع نقص به مدت یک سال صادر میشود. پس از آن مالکان باید به صورت سالانه آسانسورها را تحت بازرسی ادواری برای اطمینان از کارکرد مناسب و ایمن بودن آنها قرار دهند. در صورتی که تاییدیه منقضی شده باشد یا بازرسی انجام نشود، وظیفهی جبران خسارت در صورت وقوع حادثه، بر عهدهی مدیران و مالکان ساختمان خواهد بود.
به دستور اداره کل استاندارد، از سال ۱۳۹۶ نصب پلاک شناسه آسانسور در داخل کابین آسانسورها اجباری و الزامی است. شناسه ی ملی آسانسور به شکل یک کد ده رقمی مشخص شده و برای هر آسانسور به صورت منحصر به فرد ایجاد میشود. افراد میتوانند به دو روش وضعیت استاندار آسانسور را با استفاده از این کد، استعلام کنند. شهروندان میتوانند شناسه ی ملی درج شده بر روی پلاک آسانسورها را به سامانه پیامی 10001517 ارسال نمایند و پیامکی شامل اطلاعات کامل آسانسور مانند نام شرکت نصب کننده، نام بازرسان، تاریخ آخرین بازرسی و تاریخ انقضای تاییدیه را دریافت کنند. علاوه بر این افراد میتوانند با مراجعه به سامانهی اینترنتی مدیریت بازرسی آسانسور و رفتن به بخش استعلام تاییدیه وضعیت استاندارد آسانسور با وارد کردن اطلاعاتی مانند استان مورد نظر و شناسه ملی آسانسور مربوطه، اطلاعات کاملی در رابطه با وضعیت ساختمان و آسانسور دریافت کنند.
هزینه استاندارد ادواری آسانسور
گواهی استاندارد آسانسور به صورت تاییدیه اولیه و ادورای توسط مدیر ساختمان یا مالکان دریافت میشود. سامانه مدیریت بازرسی آسانسور در راستای تسهیل ارائهی خدمات بازرسی به صورت الکترونیکی، جهت انجام خدمات بازرسی آسانسور براساس استانداردهای جاری ایجاد شده است. گواهی استاندار آسانسور برای حفظ امنیت و سلامت کاربران ضروری به شمار میرود. علاوه بر این صدور این گواهی به برآورد هزینههای جدید نیز کمک میکند. از آن جایی که آسانسور وسیلهای است که دفعات متعدد مورد استفاده قرار میگیرد، استهلاک و خرابی قطعات آن اجتناب ناپذیر است. با انجام بازرسی و صدور گواهی هزینههای تعمیر مشخص میشوند. هزینه استاندارد ادواری آسانسور براساس تعداد توقفهای آسانسور محاسبه میگردد. نرخ این هزینه به طور سالانه توسط سازمان ملی استاندارد تعیین میشود؛ که از طریق سامانهی الکترونیکی سازمان قابل مشاهده است.
ثبت نام استاندارد ادواری آسانسور
گواهی استاندارد ادواری آسانسور، مهمترین تاییدیهای است که مالکان یا مدیران ساختمان باید پس از نصب و راه اندازی آن دریافت کنند؛ چرا که این گواهی کارکرد درست آسانسور و ایمنی جان مسافران را تضمین میکند. علاوه بر این رعایت نکاتی مانند دسترسی مناسب معلولین به آسانسور، تکان نخوردن کابین، تعیین الزامات ایمنی آسانسور و بهرهوری آن، برقراری الزامات ایمنی برای موارد اضطراری همانند قطعی برق و حریق، مهیا کردن الزامات برای بازرسی آسانسور قبل و پس از نصب، مشخص کردن مواد و تجهیزات به کار رفته شده در آسانسور، سرعت آسانسور، روش نصب و نگهداری از آن نیز بررسی میشوند.
معمولا دریافت گواهینامه ی استاندارد ادواری در حدود 10 الی 30 روز طول میکشد. پس از نصب آسانسور باید گواهی استاندارد اولیه را دریافت کنید و پس از آن به صورت سالانه برای درایفت گواهی ادواری اقدام کنید. راههای مختلفی برای انجام این کار وجود دارد مانند مراجعه به سامانهی الکترونیکی سازمان استاندارهای ایران یا مراجعه یا تماس با شرکتهای ارائه دهندهی خدمات استاندارد سازی.
- اطمینان از اتمام عملیات نصب و راه اندازی آسانسور و به انجام رسیدن کلیه عملیات ساختمانی و برق رسانی و سایر عملیات مربوطه
- ارسال کپی از صفحه اول پروانه ساختمانی و کپی کارت ملی متقاضی پشت و رو به شرکت
- ثبت نام اینترنتی توسط شرکت، اخذ کد رهگیری و مشخص شدن شرکت بازرسی
- تأئید نهایی بازرس
- انتظار جهت اعلام تاریخ نوبت بازرسی توسط شرکت بازرسی
- عقد قرارداد سرویس و نگهداری یک ساله بین کارفرما و پیمانکار
- پرداخت وجه هرینه بازرسی توسط کارفرما و ارائه اصل فیش واریزی به شرکت
- ارسال نقشه، محاسبات و بقیه مدارک و همچنین فرم مهندس ناظر توسط شرکت به شرکت بازرسی
- بازرسی آسانسور توسط بازرس مربوطه با حضور نماینده شرکت و رفع ایرادات احتمالی تا آخرین بازرسی
- آماده شدن گواهی تأئیدیه استاندارد آسانسور توسط شرکت بازرسی و تحویل به کارفرما
- ارسال کپی برابر اصل شده قرارداد سرویس و نگهداری یک ساله و انجام بیمه نامه آسانسور به شرکت بازرسی برای تکمیل پرونده