امروزه پله برقی ها تجهیزات مهم حمل و نقل در مراکز عمومی، مراکز خرید، ایستگاههای مترو، فرودگاهها و… به شمار میروند؛ که عملکرد مناسب و ایمنی آنها در جلب رضایت و تامین رفاه کاربران و مشتریان، اهمیت ویژهای دارد. مانند سایر تجهیزات کاربردی دیگر، پله برقی ها نیز به دچار استهلاک و خرابی میشوند. در نتیجه شناسایی به موقع و صحیح مشکلات احتمالی و امکان بروز خطا، از وقوع خطرات و زیانهای جانی و مالی بسیاری جلوگیری میکند.
سیستم های پله برقی از انواع و مدل های متنوعی برخوردار هستند، که بسته به شرایط محل اجرا و مدل پله برقی انتخاب، نصب و راه اندازی می گردد. خرابی و دچار مشکل شدن تجهیزات صنعتی یک امر طبیعی می باشد و ممکن است در هر زمان و مکانی به دلایل مختلفی رخ دهد. بنابراین باید طی بازدیدهای دوره ای منظم از سیستم پله برقی توسط افراد متخصص مشکلات آن شناسایی و سریعا رفع عیب گردد.
لیست خطاهای پله برقی
پله برقی ها از سیستمهای متنوع با ساختار و کاربرد متفاوتی دارند، که بسته به شرایط محل نصب، مدل، شیوهی راه اندازی و غیره متغیر هستند. هر کدام از این سیستمها قطعات و تجیهزات منحصر به فرد خود را دارند، که در بازرسیها مورد بررسی قرار میگیرند. بروز خطا در هر بخش از آنها میتواند وقایع ناگواری را رقم بزند. در نتیجه داشتن اطلاعاتی از لیست خطاهای پله برقی ، امری حیاتی به شمار میرود. رایجترین خطاهای ممکن عبارتاند از:
خطای صفحه شانه
یکی از مشکلات معمول در پله برقی ها نقصهای صفحه شانه است. صفحه شانه ها رندههایی هستند که در ورودی و خروجی پله برقی قرار میگیرند. در طول زمان ممکن است دندانهای این صفحات از بین بروند، یا پیچهایشان بیرون بزند و شل شوند. بررسی، تعمیر و در صورت نیاز تعویض منظم آنها، از آن جایی بسیار مهم به شمار میرود که ممکن است با گیر انداختن بند کفش یا لباس کاربران باعث آسیب آنها شوند. از این رو توصیه میشود متخصصان به طور منظم وضعیت صفحه شانه ها را بررسی کنند.
خطای پله ها
پله ها از مهمترین بخشهای پله برقی هستند. روزانه افراد بسیاری با وزنهای مختلف روی پله ها رفت و آمد میکنند. درنتیجه پله ها باید استحکام لازم برای تحمل وزن افراد را داشته باشند. اما حتی با وجود استحکام اولیه پله ها ممکن است در گذر زمان فرسوده یا شکسته شوند. از این رو متخصصان باید به صورت منظم وضعیت استحکام آنها را چک کنند. علاوه بر این در روزهای بارانی و برفی، سطح پله ها ممکن است لغزنده شوند؛ به همین دلیل کارکنان باید تابلوهایی برای هشدار به کاربران دربارهی وضعیت پله برقی نصب کنند.
خطای آلودگی پله برقی
یکی از موارد مهم لیست خطاهای پله برقی ، آسیب ناشی از آلودگی است. ذرات غبار و موارد خارجی میتوانند وارد سیستم پله برقی شوند و به مرور زمان موجب سایش قطعات شوند. علاوه بر این در طی حرکت ذرات فلزی ساییده شده نیز وارد روغن دستگاه شده و موجب آلودگی و آسیب آن میشوند. به همین دلیل تمیز کردن و روغن کاری صحیح و منظم اهمیت بسیاری در حفظ عملکرد مناسب پله برقی دارد.
خطای طراحی پله برقی
خطای رایج دیگر در پله برقی، خطا در طراحی یا انتخاب طرح نادرست است. طراحی اشتباه به دلیل عدم همخوانی با شرایط محیطی میتواند مشکلات بسیاری ایجاد کند. مشکلاتی مانند فاصلهی زیاد اطراف پله میتواند باعث گیر کردن وسایل، بند کفش یا کیف شود و به کاربران آسیب برساند. یا فاصلهی نامناسب پله ها از هم ممکن است برای آنها ایجاد مشکل کند. مهم است که طراحی به درستی و متناسب با موقعیت مکانی ایجاد و ساخته شود؛ چرا که گاهی با وجود صحیح بودن طراحی، اشتباه در ساخت و اجرا مشکلات جدید ایجاد میکنند.
خطای نرده ی پله برقی
هنگام بالا یا پایین رفتن در پله برقی بسیاری از افراد، از نردههای دو طرف آن به عنوان پشتیبانی استفاده میکنند. کنده شدن، شکستن و یا فرسوده بودن نردهها میتواند تعادل کاربران را به هم بزند و باعث سقوط و آسیب جانی آنها شود. از این رو، بررسی ایمن بودن نردهها نیز بخش مهمی از اقدامات مراقبتی پله برقی به شمار میرود.
خطای بلبیرینگ
یکی دیگر از موارد بسیار رایج از لیست خطاهای پله برقی خرابی بلبرینگ ها است. بلبرینگ ها وظیفهی کاهش اصطکاک و افزایش توان موتور را برعهده دارند. به همین دلیل با فرسوده یا خراب شدن آنها سر و صدا و ارتعاشات بسیاری ایجاد میشود که میتواند موجب از دست رفتن تعادل، سقوط و آسیب شوند. تعمیر و در صورت نیاز تعویض منظم بلبرینگ ها به حفظ ایمنی پله برقی کمک میکند. علاوه بر این با استفاده از یک جاذب القایی نیز میتوان جریانها را حذف کرده و از خرابیهای احتمالی جلوگیری شود.
خطای درایو موتور
یکی دیگر از عواملی که میتوانند باعث سایش بلبرینگ و اختلال در عملکرد پله برقی شوند، تراز نادرست شفت، در هنگام اتصال قطعهای دیگر به موتور است. روشهای مختلفی برای بررسی وضعیت تراز وجود دارند؛ روشهای مانند به کار بردن تجیهزات اندازهگیری لیزری یا لبهی مشخص.
خطای سنسورها و سیستم کنترل
مغز مرکزی پله برقی و کنترل کنندهی حرکت و عملکرد سایر قطعات، سیستم کنترل است. تمام تجهیزات مکانیکی استفاده شده در پله برقی در نهایت توسط سیستم الکتریکی آن کنترل میشوند. خطاهایی در نرمافزار کنترل، برد الکترونیکی، سوئیچهای ایمنی و یا حساسیت نامناسب سنسورها میتواند مشکلات فراوانی از جمله عدم توقف پله در زمان مناسب و یا عدم تشخیص صحیح حرکت کاربران ایجاد کنند. به همین دلیل هنگام بازدیدهای سرویس و نگهداری توسط کارشناسان متخصص این حوزه، تمامی قسمت های الکتریکی باید مورد بررسی قرار بگیرند و در صورتی که نیاز به تعمیر و تعویض تجهیزاتی مانند کابلهای برقی، میکروسوئیچها، سنسورها، تابلو برق و کنتاکتورهای فرمان، داشته باشد، سریعا مورد اصلاح قرار بگیرند، تا امنیت کاربران به خطر نیافتد.
خطای سیستم برق
مشکل در سیستم برق علاوه بر خطرات جانی، میتواند هزینههای هنگفتی نیز ایجاد کند. نوسانات ولتاژ، قطع ناگهانی برق و از کار افتادن موتور همگی میتوانند باعث آسیب به تجهیزات گران قیمت پله برقی شوند. بررسی دورهای و تعمیرات سیستم برقی میتواند از بروز خسارتهای جانی و مالی پیشگیری کند. علاوه بر این پله برقی به دلیل استفادهی بسیار از منبع انرژی ساختمان و یا کم و زیاد شدن بسیار ولتاژ ممکن دچار سوختگی فیوز شود. میتوان با استفاده از ترموگرافی مادون قرمز عملکرد آنها را حفظ کرد و کاربری پله برقی را بهبود بخشید.