در زمان آتش سوزی در ساختمان‌هایی که بلند است باید مسیر‌هایی برای خروج افرادی که در آن ساختمان ساکن هستند وجود داشته باشد. راه پله‌ها مسیر‌هایی برای خروج افراد ساکن در ساختمان می‌باشند اما این مسیر‌ها چندان مناسب و امن نیستند. در این ساختمان‌ها آسانسور آتش نشانی اهمیت خود را نشان می‌دهد. آسانسور آتش نشانی یکی از بهترین دسترسی آتش‌نشانان به طبقاتی می‌باشد که دچار آتش سوزی شده‌اند و همچنین بهترین مسیر برای خروج سالمندان و افراد ناتوان می‌باشد. آسانسور باعث بالابردن سرعت عملیات نجات و کم‌کردن تلفات در زمان آتش سوزی‌های وسیع می‌باشد.

 

 

استاندارد آسانسور آتشنشان

  • ساختمان‌های بلند باید حداقل یک آسانسور آتش‌نشانی که توان حمل و نقل برانکارد را داشته باشد دارا باشند.
  • در ساختمان‌هایی که ارتفاع بیشتر از ۴۰ متر دارد باید دو آسانسور وجود داشته باشد که یکی از آن‌ها بتواند برانکارد را حمل و نقل کند.
  • آسانسور آتش نشانی باید همه مقررات ملی مربوط به ساختمان را رعایت کند.
  • این آسانسور باید به راحتی به تمام طبقات دسترسی داشته باشد.
  • برای مکان‌های درمانی، مکان‌هایی که از سالمندان نگهداری می‌شود ومکان‌هایی که از کودکان خردسال سرپرستی می‌کنند و دبستان‌ها، بودن یک آسانسور آتش‌نشانی که بتواند یک برانکارد را حمل و نقل کند الزامی می‌باشد.
  • کابین آسانسور باید بتواند حداقل ۱۰۰۰ کیلوگرم را حمل و نقل کند و ابعاد آن هم باید ۱۲۰۰ در ۲۱۰۰ میلی متر باشد و در آن ۹۰سانتی‌متر باز شود.
  • آسانسور آتش نشانی اگر توان‌ حمل‌ برانکارت را نداشته‌ باشد باید بتواند ۸ نفر را در خود جای داده و ۶۳۰ کیلوگرم را تحمل کند.

 

ضوابط آسانسور آتش نشانی

  • سیستم‌های شناسایی حریق ساختمان باید بتوانند به صورت خودکار به مرکز هدایت آسانسور‌ها متصل شوند تا زمانی که به آن‌ها نیاز است همه آسانسور‌هایی که وظیفه سرویس دهی عمومی را به عهده دارند از حرکت ‌ایستاده و در مسیر برگزار‌ی برنامه آتش سوزی که از قبل به آن‌ها دستور داده‌شده است بپردازند.
  • یک سیستم مخابراتی درونی باید وجود داشته باشد تا بتواند ارتباط صوتی بین آتش‌نشان و پایان‌هایی که کنترل آسانسور را به صورت دستی در ناحیه تخلیه به عهده دارند برقرار کند. همچنین وجود یک دستگاه مخابراتی در موتورخانه آسانسور آتش‌نشانی ضروری می‌باشد.
  • اگر در هنگام آتش سوزی برق ساختمان قطع شود آسانسور آتش نشانی باید بتواند از یک منبع دیگر برای حرکت خود استفاده کند این منبع باید به گونه‌ای باشد که آسانسور به صورت خودکار به آن وصل شود.
  • برای تهویه هوا، لابی باید دارای یک سیستم تهویه ویژه باشد.
  • لابی آسانسور باید بتواند حداقل یک ساعت در مقابل آتش مقاومت کرده و دود را مهار کنند.
  • باید چراغ های هشدار دهنده برای اتصال آسانسور به یک منبع برق دیگر در هنگام آتش سوزی وجود داشته باشد.
  • دیوار درونی آسانسور باید بدون فرورفتگی بوده و فضای لازم برای حمل و نقل برانکارد را دارا باشد.

 

این مقاله را ببینید: تفاوت آسانسور هیدرولیک و کششی

 

کلید آتش نشان در آسانسور

این صفحه کلید شامل کلیدی است که آسانسور را در موقعیت اضطرار در مدار قرار می‌دهد و دارای دو حالت عادی و فراخوانی است. این کلید‌ها باید در درون کابین و یا بیرون از آن در قسمت خروجی تراز تخلیه و یا طبقاتی که از قبل به وسیله مسئولین آتش نشانی مورد تأیید قرار گرفته‌است وجود داشته باشند. رنگ این کلید‌ها باید توسط چراغ قرمز رنگی مشخص شود تا بتوان آن را از بقیه کلید‌ها متمایز کرد و در زمان نفوذ دود خوانایی خود را به طور کامل داشته باشد. در واقع این کلید‌ها باید به برق اضطراری ساختمان وصل باشند و در هنگام آتش سوزی توسط شبکه هشدار دهنده به صورت چشمک زن قرمز نشان داده شوند.

 

آسانسور آتش نشانی

 

آسانسور‌های آتش نشانی

این آسانسور‌ها طوری طراحی شده‌اند که همیشه آماده هستند اما برای حمل‌ و نقل افراد بین طبقات به کار برده‌‌ نمی‌شوند و برای اینکه جلوی توقف‌های پشت سرهم گرفته‌‌ شود کلید مخصوصی دارند که به وسیله آتش‌نشانان و از درون کابین کنترل می‌گردد.
در زمان آتش سوزی ۴ نفر از آتش‌نشان‌ها به صورت تیمی به همراه خود تمام وسیله‌های مورد نیاز تنفسی را حمل و نقل کرده و به کمک آسانسور به طبقه‌ی پایین طبقه‌ای که آتش سوزی در آنجا اتفاق افتاده‌ است ‌می‌روند.از بین آتش‌نشانان یک نفر برای حمل و نقل بقیه آن‌ها به لابی رفته و آتش‌نشان‌های دیگر از مسیر راه پله به طبقه‌ای که آتش سوزی در آنجا اتفاق افتاده‌ است ‌می‌روند و به افرادی که در حریق گرفتار شده‌اند کمک می‌کند. در واقع طبقه زیر طبقه‌ای که آتش سوزی در آنجا اتفاق افتاده‌است، مکانی برای شارژ تجهیزات تنفسی، محل استراحت آتش‌نشان‌ها و مکانی برای افرادی است که در آتش سوزی دچار مصدومیت شده‌اند.

 

درباره بازرسی آسانسورهای صنعتی بیشتر بدانید.

 

الزامات آسانسور آتش نشانی

  • دوربندی چاه آسانسور باید ۲ ساعت در مقابل آتش مقاومت داشته باشد و همچنین باید مقاومت این دوربندی در برابر دود بالا باشد.
  • سیستم فرمان آسانسور باید جوری باشد که در هنگام آتش سوزی به وسیله شستی یا اعلام‌کننده آتش سوزی تحریک گردد. سپس آسانسور به تراز تخلیه وصل‌شده و بعد از آن تحت کنترل آتش‌نشان قرار گیرد.
  • این آسانسور باید توان بردن برانکارد را داشته باشد و به برق اضطراری وصل باشد.
  • همه طبقات و مکان‌هایی که وجود دارد باید به آسانسور آتش‌نشانی دسترسی داشته باشد.

سرویس آسانسور آتش نشانی

آسانسورهای آتش نشانی نیز مانند سایر آسانسورها نیاز به سرویس و نگهداری آسانسور به صورت ماهیانه میباشند و باید این کار زیر نظر یک شرکت آسانسور معتبر انجام شود تا بهترین بازدهی را داشته باشند.
این نوع از آسانسورها نیز گاهی نیاز به تغییر یا تعمیر قطعاتی دارند که باید به صورت ماهانه چک شوند وبازدید برای آن ها انجام شود و اگر قطعه ای نیاز به تعویض داشت این کار صورت گیرد.

قیمت

قیمت آسانسور آتش نشانی بر اساس نوع ونحوه نصب و ابعاد آن متفاوت می‌باشد. همچنین عوامل مختلفی که در ساخت و تولید این آسانسور‌ها تأثیرگذار می‌باشند نیز قیمت این محصول را تحت تأثیر قرار می‌دهند. این عوامل عبارتند از برند و شرکت سازنده که معمولاً قیمت قطعات ایرانی ارزان‌تر از نوع خارجی آن می‌باشد. همچنین نوسانات ارزی و دلاری که با افزایش نرخ ارز باعث بالا رفتن قطعات و تجهیزات آسانسور می‌گردد بر روی قیمت آن تاثیر بسزایی دارد.

 

ضوابط آسانسور آتش نشانی

 

آسانسور آتش نشانی و صنعتی

هر دو جزو آسانسور‌هایی هستند که در مکان‌های خاص و برای موقعیت‌های اضطراری مورد استفاده قرار می‌گیرد. آسانسور آتش نشانی برای مواقع اضطراری که افراد در ساختمان‌های بزرگ دچار آتش سوزی شده‌اند مورد استفاده قرار می‌گیرد. وجود این آسانسور باعث نجات جان ساکنین ساختمان می‌گردد. آسانسور‌های صنعتی هم نوعی دیگر از آسانسور‌ها هستند که در محیط‌های صنعتی مثل کارخانه‌ها، انبار‌ها، پروژه‌های عمرانی وجود دارند. این آسانسور برای جابجا کردن کالا‌ها و مواد اولیه و دستگاه‌ها استفاده می‌شوند.
آسانسور‌های صنعتی به دو دسته آسانسور داخل چاهک و آسانسور‌هایی که روی نمای ساختمان نصب می‌شوند تقسیم می‌گردند. قیمت این آسانسور‌ها به عواملی مثل نوع آسانسور، ابعاد و میزان ظرفیت آسانسور صنعتی بستگی دارد. برای اینکه بتوانید آسانسور‌های آتش نشانی و صنعتی خود را با خیال راحت تهیه کنید از شرکت آتیس کمک بگیرید. این شرکت دانش بنیان و دارای پروانه طراحی و مونتاژ می‌باشد. همچنین دارای استاندارد‌های ملی در این زمینه است و آسانسور‌های استاندارد و مدرن را طراحی می‌کند.

 

درباره بازرسی آسانسور بیشتر بدانید.

 

طﺮاﺣﯽ و اﺟﺮاي آسانسور آتش نشانی

عامه مردم هنوز بر این باور هستند که در هنگام حریق نباید از آسانسور ها استفاده نمود،  اما آن دسته از آسانسور هایی که مخصوص استفاده در هنگام حریق  طراحی و پیاده سازی گردیده اند وظیفه مهمی را در سرویس دهی در هنگاه حریق ایفا می نمایند. وظیفه سرعت بخشیدن به خاموش شدن حریق و نیز وظیفه کمک کردن به آتش نشاننان فداکار بر عهده این مدل  از آسانسورها است آسانسور آتش نشانی .

در ادامه یک فایل pdf قرار داده ایم که ﺿﻮاﺑﻂ ﻃﺮاﺣﯽ و اﺟﺮاي آسانسور آتش نشانی و ﻻﺑﯽ ﻫﺎي ﻣﺮﺗﺒﻂ ﺑﺎ آﻧﺎن را در بر میگیرد :

چهت دانلود بر روی لینک زیر کلیک کنید :

zavabetiatashneshani

 

سخن پایانی

برخلاف تصور عموم نسبت به استفاده نکردن از آسانسور در هنگام آتش سوزی آسانسور‌هایی که برای آتش سوزی و حوادث در نظر گرفته شده‌اند می‌توانند عمل حیاتی در بالا بردن سرعت امدادرسانی داشته باشند. مهمترین ویژگی‌های این آسانسور‌ها کمک به امدادگران در سرعت بخشیدن نجات افرادی است که در حریق گرفتار شده‌اند می‌باشد.