آسانسور، یکی از ضروریترین تجهیزات برای ساختمانهای چند طبقه است. این وسیله باعث میشود تا تردد در طبقات یک ساختمان برای افراد بسیار راحت و سریع شود. رعایت قانون شهرداری برای نصب آسانسور بسیار مهم خواهد بود. چرا که آسانسور باید ایمنی کاملی داشته باشد و بتواند عملکرد خوبی را ارائه دهد. بر همین اساس آسانسور باید براساس استانداردهای تعریف شده شهرداری طراحی، ساخته و نصب شود. قانون شهرداری برای نصب آسانسور به صورت یک بخشنامه تدوین شده که نصابان و شرکتهای فعال در حوزه طراحی و نصب آسانسور باید آنها را مورد توجه قرار دهند.
بخش نامه های شهرداری برای نصب آسانسور
نصب آسانسور باید طبق بخشنامه شهرداری انجام شود. در ساختمانها قوانینی از سمت سازمان مسکن و شهرسازی و شهرداری برای نصب آسانسور در قالب بخشنامه بیان شده است. فعالان و شرکتهای نصاب آسانسور ملزم به اجرا و رعایت این قوانین هستند:
• نصب آسانسور در ساختمانهای بالای سه طبقه ضروری است.
• ساختمان باید در خصوص نصب آسانسور از نظر میزان مقاومت و رعایت استانداردهای لازم بررسی شود. (این کار باید توسط متخصصان و مهندسان بررسی شود.)
• بیمه حوادث به آسانسورهایی که بدون اجازه شهرداری نصب شود، تعلق نمیگیرد.
• دریافت استاندارد اولیه و ادواری برای نصب آسانسور در ساختمانها توسط شرکتهای معتبر اجباری است.
• دریافت مجوز از شهرداری برای نصب آسانسور الزامی است. (در غیر این صورت هنگام فروش ساختمان مشکلاتی برای فروشنده پیش میآید.)
این مقاله را هم بخوانید: آهن کشی آسانسور
استانداردهای شهرداری برای نصب آسانسور
شهرداری برای نصب آسانسور استانداردهایی دارد که باید به آنها توجه شود. آسانسور انواع مختلفی داشته و نصب آن نیز به شیوههای گوناگون صورت میگیرد. دو نوع استاندارد اولیه و ادواری باید طبق قانون شهرداری برای نصب آسانسور رعایت شود؛ در آسانسورهای هیدرولیکی تنها گواهی استاندارد ادواری الزامی است و برای نصب آسانسورهای کششی هر دو استاندارد باید دریافت شود. برای گرفتن گواهی استاندارد اولیه و ادواری باید به ثبت درخواست بازرسی آسانسور در سایت lift.isiri.gov.ir پرداخت. نمایندگیهای تولید و نصب آسانسور باید در سامانه مذکور این درخواست را ثبت کنند. زیرا این شرکتها از سمت وزرات صنعت و معدن دارای پروانه معتبر طراحی و مونتاژ هستند شرکت آسانسور آتیس این کار را برای شما انجام میدهد. برای گرفتن استاندارد اولیه و ادواری باید اقداماتی را انجام داد:
استاندارد اولیه
مدارکی برای دریافت گواهی استاندارد اولیه لازم است؛ کپی صفحه اول پروانه ساختمان، کپی پشت و رو کارت ملی و صفحه اول شناسنامه متقاضی پروانه مدارکی هستند که باید به شرکت نصبکننده آسانسور ارائه شود. زمان لازم برای اخذ گواهی اولیه بین 20 تا 35 روز است که به عوامل مختلفی مانند مدت زمان انجام کارهای ساختمانی توسط کارفرما و شرکت بازرسی آسانسور بستگی خواهد داشت.
استاندارد ادواری
نصب انواع آسانسور نیاز به اخذ گواهی استاندارد ادواری دارد. این نوع استاندارد نوعی تاییدیه اجباری است که برای حفاظت از جان و ایمنی افراد استفاده کننده از آسانسور ضروری شناخته میشود. برای دریافت این گواهی باید صاحبان آسانسورها با شرکتهای معتبر نصب آسانسور قرار ببندند و مدارکی را به آنها تحویل بدهند. این مدارک شامل صفحه اول پروانه ساختمان، کپی پشت و رو کارت ملی و صفحه اول شناسنامه متقاضی پروانه میشوند. زمان لازم برای اخذ استاندارد یا گواهی ادواری بین 10 تا 30 روز خواهد بود.
قانون جدید نصب آسانسور در ساختمانهای قدیمی
قانون شهرداری برای نصب آسانسور در ساختمانهای قدیمی حتما باید رعایت شود. اغلب ساختمانهای قدیمی بدون آسانسور هستند و رفت و آمد و جابجایی برای ساکنان آن سخت و دشوار است. بر همین اساس مالکان تصمیم میگیرند تا به نصب آسانسور بپردازند. قانون شهرداری برای نصب آسانسور در ساختمانهای قدیمی شامل موارد مختلفی میشود:
درباره آسانسور کنی اطلاعات بیشتری کسب کنید.
ایجاد فضای مناسب برای نصب آسانسور
پیدا کردن فضای کافی و مناسب اولین کاری است که در نصب آسانسور در ساختمانهای قدیمی باید مورد توجه قرار گیرد. در ساختمانهای قدیمی، قسمتی به عنوان پاسیو (نورگیر) و حیاط خلوت وجود دارد؛ از این فضاها میتوان برای نصب آسانسور استفاده کرد. در صورتیکه ساختمانی چنین فضاهایی نداشت یا امکان نصب آسانسور در این فضاها وجود نداشت، میتوان با ایجاد تغییراتی در محل راه پله، به نصب آسانسور در این فضا پرداخت.
اخذ مجوز نصب آسانسور
اخذ مجوز نصب آسانسور، قدم بعدی است که بعد ایجاد فضای کافی برای نصب آسانسور باید انجام داد. در صورتیکه آسانسور در بیرون از حریم ساختمان و مشاعات خیابان نصب شود، باید از شهرداری مجوز نصب گرفته شود. در غیر این صورت نیازی به دریافت مجوز نخواهد بود.
درباره تفاوت آسانسور هیدرولیک و کششی اطلاعاتی کسب کنید.
پرداخت هزینهها و جریمههای شهرداری
آسانسوری که در داخل ساختمان نصب شود، نیازی به دریافت مجوز نداشته و تنها باید هزینه یا جریمه آن را پرداخت کرد؛ این موضوع باید در سند ساختمان قید شود. در صورتیکه قرار باشد آسانسور در پاسیو نصب شود، باید هزینه کاهش تراکم مساحت آن را به شهرداری پرداخت.
تمهیدات برق آسانسور
نصب آسانسور در ساختمانهای قدیمی نیاز به استفاده از برق سه فاز دارد. اما برای آسانسور هیدرولیک به استفاده از برق تک فاز نیز نیاز خواهد بود.
انجام کارهای تاسیساتی (جابجایی لولهها و کنتورها)
انجام کارهای تاسیساتی در برخی موارد برای نصب آسانسور در ساختمانهای قدیمی لازم خواهد بود. ممکن است براساس محل انتخاب شده برای نصب آسانسور، احتیاج باشد که تاسیسات، لولههای آب و گاز و کنتورها جا به جا شوند.
رضایت همسایگان در نصب آسانسور
جلب رضایت همه ساکنین از مهمترین موضوعاتی است که در نصب آسانسور باید به آن توجه داشت. افرادی که در ساختمانهای بدون آسانسور در حال زندگی هستند و دوست دارند در ساختمانشان آسانسور نصب شود، باید رضایت تمامی همسایگان را برای نصب آسانسور بگیرند. اگر حتی یکی از مالکین آپارتمان با نصب آسانسور مخالفت کند، این دستگاه را نمیتوان نصب کرد.
در صورتی که همسایهها با نصب آسانسور مخالف بودند، باید با گفتوگو موضوع را حل کرد و امضای رضایتنامه نصب آسانسور را از آنها گرفت؛ ممکن است برای نصب آسانسور در مشاعات، با دیگر مالکین توافقی حاصل نشود. اگر همسایگان رضایت ندادند، طبق ماده 6 قانون تشملک اقدامات لازم صورت میگیرد؛ بر اساس این قانون ساکنانی که واحد آنها مساحت بیشتری دارد، حق بیشتری در تصمیمگیری برای نصب آسانسور خواهند داشت. در غیر این صورت جلسهای در دادگاه برگزار میشود و براساس ادله و استانداردها برای نصب آسانسور رای صادر خواهد شد.
ضرورت اجرای قانون شهرداری برای نصب قانونی و اصولی آسانسور
امروزه رفت و آمد در ساختمانها و آپارتمانهای چند طبقه بدون آسانسور سخت و مشکل است. با نصب آسانسور، تردد در طبقات یک ساختمان بسیار آسان و راحت خواهد بود. رعایت قانون شهرداری برای نصب آسانسور، مسئله بسیار مهمی است که باید به آن توجه شود. این قوانین بحث ایمنی، نگهداری و تعمیر آنها را به خوبی در نظر گرفتهاند. رعایت استانداردهای شهرداری برای نصب قانونی و اصولی آسانسور، الزامی خواهد بود. با انجام این قوانین و استانداردها بعد از نصب آسانسور مشکلی برای افراد و ترددشان به وجود نخواهد آمد.